пятница, 28 января 2011 г.

історія музею

 Одинадцять років прожила сім’я (Косачів) Петра Антоновича Косача, голови новоград-волинського з’їзду мирових посередників, та  Ольги Петрівни Косач, письменниці, публіциста, перекладача, громадської діячки, відомої як Олена Пчілка, у місті Новограді-Волинському (1868 – 1879), шість з яких родина перебувала у будинку Завадських на вулиці Завадських (сучасна  адреса: вул. Косачів 5а).
Ольга Петрівна Драгоманова-Косач  згадувала:
„... перейшли жити в  1873-му, восені, на улицю Завадських, найнявши цілу садибу  таки в пані Заводської, польки... Це була  найкраща з трьох наших домівок звягельських, де ми, Косачі, проживали: мали-бо  ми в Завадських дуже великий , хоч і одноповерховий, будинок, а  до нього – розкішний садок. Теж дуже великий. Давня правдива панська оселя...
В домі Завадських у 1877 році 26 мая вродилася друга наша дочка, Ольга.
З усього  часу , прожитого в Звягелю, пробули ми в Завадських найдовше.”
1999рік – рік Олени Пілки, громадськість відзначила  150-річницю від дня народження видатної  Українки.
31 липня , під час міжнародного свята літератури і мистецтва „Лесині джерела”, відбулось урочисте відкриття  Музею родини Косачів, на якому була присутня внучка М.П. Драгоманова  Наталія Світозарівна Драгоманова-Бартаі.
На стіні музею розміщена меморіальна дошка із скульптурно-барельєфним зображенням: Петро та Ольга Косачі та їх троє дітей – Михайло, Лариса, Ольга (скульптор О. Коркушко, архітектор     А. Черніченко).
Основним завданням та напрямком діяльності працівників музею є збір, вивчення, зберігання, експонування та популяризація матеріалів,  які стосуються життя сім’ї Косачів, громадської, літературної та видавничої діяльності Олени Пчілки, професійної і громадської діяльності П.А. Косача та  життя і творчості  Михайла, Лесі, Ольги.
Основною гордістю музею  є  колекція   прижиттєвих    видань  ( книги другої половини19ст. – початку 20 ст.) Олени Пчілки, М. Драгоманова,  Лесі Українки, Михайла Обачного, М. Старицького, серед яких:
- М.Драгоманов. Про українських козаків татар і турків. – Львів: товариство ім. Т.Г. Шевченка,1876;
-   М. Гоголь. Вечорниці / переклад Михайла Обачного і Лесі Українки. -  Львів, 1885;
-   Леся Українка. Одно слово. – Київ: „Час”, 1908;
-   Леся Українка. Твори (книга перша). – Київ: „Дзвін”, 1911;
-   Олена Пчілка. Оповідання з автобіографією. – Харків: Харполіграф, 1911.
Зібрання музею постійно поповнюються.
З метою залучення різних верств суспільства до світу мистецтва та з метою підтримки національної культури,   у залах  Музею родини Косачів  розміщуються тимчасові виставки прикладного та образотворчого мистецтва, які надають можливість познайомиться  мешканцям  та   гостям  міста з  майстрами та з їх   здобутками. До участі в виставках  запрошуються професійні та самодіяльні митці міста, району та інших регіонів країни.
Різнобічна діяльність Музею родини Косачів спрямована на  задоволення  естетичних  та духовних смаків  відвідувачів – мешканців Новограда-Волинського та гостей міста

Комментариев нет:

Отправить комментарий